Галілея, на місця чудес Ісуса Христа

0 Comments

У 8-му та 9-му розділах Євангелія від Матвія розповідається про десять чудес, які здійснив Господь. Галілея була основним місцем проповіді Ісуса Христа і була колискою християнської віри. Це північна частина Землі Обіцяної, а в період земного життя Господа Ісуса Христа Галілея входила до Римської імперії. І сьогодні ми прогуляємося тими місцями, де відбувалися ці чудеса.

Наш шлях пролягав із Назарета через Кану Галілейську, де Ісус здійснив перше диво – перетворення води на вино.

Ін 2:1-11 «На третій день був шлюб у Кані Галілейській, і Мати Ісуса була там. Був також званий Ісус та учні Його на шлюб. І як не вистачало вина, то Мати Ісуса говорить Йому: Вина немає в них. Ісус каже їй: Що Мені й Тобі, Жінко? ще не прийшла година Моя. Мати Його сказала служителям: Що Він скаже вам, те зробіть. Було тут шість кам’яних водоносів, що стояли за звичаєм очищення іудейського, вміщали по два або по три міри. Ісус каже їм: Наповніть посуд водою. І наповнили їх до верху. І каже їм: Тепер почерпніть та несіть до розпорядника бенкету. І понесли. Коли ж розпорядник покуштував води, що стала вином, — а він не знав, звідки це вино, знали тільки служителі, що почерпали воду, — тоді розпорядник кличе нареченого і каже йому: Кожна людина подає спершу гарне вино, а коли нап’ються, тоді найгірше; а ти добре вино зберіг досі. Так поклав Ісус початок чудес у Кані Галілейській і явив славу Свою; і увірували в Нього учні Його.

Далі ми під’їхали до церкви множення хлібів і риб у Табху, спорудженої на місці, де згідно з християнською традицією відбулося чудове множення хлібів і риб Ісусом Христом. Сучасна церква побудована у 1982 р. на візантійському фундаменті та є точною репродукцією церкви VI ст.

Мат. 14:13-21 Коли ж настав вечір, приступили до Нього учні Його та й сказали: Мистецтво тут пустинне, і час уже пізніший. відпусти народ, щоб вони пішли до селищ і купили собі їжі. Але Ісус сказав їм: Не треба йти їм; ви дайте їм їсти. Вони ж кажуть Йому: У нас тут лише п’ять хлібів та дві риби. Він сказав: Принесіть їх мені сюди. І звелів народові возитись на траву і, взявши п’ять хлібів та дві риби, подивився на небо, благословив і, переломивши, дав хліба учням, а учні – народові. І їли всі і наситилися; і набрали шматків, що залишилися, дванадцять коробів повних. А їх було близько п’яти тисяч людей, крім жінок і дітей.»

Від візантійської церкви збереглася мозаїчна підлога, що зображує озеро, птахів, рослини, хліба та риб, а також залишки вівтаря. Вівтарем церкви служить камінь, на якому Ісус Христос розкладав п’ять скибок хліба та дві рибини, щоб нагодувати 5 тис. людей.

Наступною зупинкою стала незвичайна церква з червоними банями, побудована біля Капернауму, дома зцілення розслабленого. Там, за переказами, колись стояла хата, де любив зупинятися Ісус. У цьому місті, згідно з Євангеліями, проходила основна проповідницька діяльність Ісуса Христа, і тут Ісус знайшов своїх апостолів — Петра, Андрія, братів Зеведеєвих, Іоанна Богослова та Якова та Левія Матвія.

Мт. IX, 1-8 «І ось принесли до Нього розслабленого, покладеного на ліжку. І, бачачи Ісус віру їх, сказав розслабленому: дерзай, чадо! прощаються тобі гріхи твої. І він устав, взяв ліжко своє і пішов до дому свого. Народ же, бачивши це, здивувався і прославив Бога, який дав таку владу людям.

Стіни всередині церкви розписані барвистими фресками, що зображують чудеса Ісуса. Господарство храму містить єдиний монах, брат Іринарх із грецької Македонії.

Берег Галілейського моря (озера Кінерет) тут дуже близько. Ця водойма є основним джерелом питної води для жителів Ізраїлю. 2000 років тому район цього озера був місцем, де Ісус читав свої проповіді, зцілював, воскресав, ходив водою, а пізніше ця область стала центром діяльності його учнів та послідовників. Перші апостоли Ісуса були місцевими рибалками. Нерідко Він вимовляв проповіді, стоячи в човні, а юрби людей слухали Його, перебуваючи на березі. Безпосередньо на цьому озері теж було кілька чудес, які здійснив Ісус – це чудовий улов риби, приборкання бурі та ходіння по воді.

Закінчивши повчання, Ісус наказав Петру відплисти на глибину і закинути сітки для лову риби. Досвідчений рибалка, який пропрацював всю ніч і нічого не спіймав, був упевнений, що і новий лов буде так само невдалий, але він корився Ісусу. Надзвичайний лов риби привів у жах Петра і всіх, хто допомагав їм. Люди, які все життя займалися ловом риби на цьому озері, розуміли, що, за тих умов, за яких вони, за наказом Ісуса, закинули сіті, не можна було нічого зловити, і якщо вони зловили таку безліч риби, то це було диво, досконале. Ісусом.

Мт. VIII, 23-27: «І коли Він увійшов до човна, за Ним пішли учні Його. І ось сталося велике хвилювання на морі, так що човен вкривався хвилями; а Він спав. Тоді учні Його, підійшовши до Нього, розбудили Його та й сказали: Господи! врятуй нас, гинемо. І каже їм: Що ви такі боязкі, маловірні? Потім, уставши, заборонив вітрам та морю, і стала велика тиша. Люди ж, дивуючись, говорили: Хто це, що й вітри та море коряться Йому?

Мт. XIV, 22-34: «І одразу ж примусив Ісус учнів Своїх увійти в човен і вирушити насамперед на інший бік, поки Він відпустить народ. І, відпустивши народ, Він зійшов на гору помолитися наодинці; і ввечері залишався там один. А човен був уже на середині моря, і його било хвилями, бо вітер був неприємний. А четверту варту ночі пішов до них Ісус, ідучи морем. І учні, побачивши Його, що йшов морем, стривожились і говорили: Це привид; і від страху скрикнули. Але Ісус одразу ж заговорив із ними і сказав: Підбадьоріться; це Я, не бійтеся.

Майже у всіх ресторанчиках на березі озера пропонують скуштувати рибу Петра. Ця риба двічі згадана в Євангелії, зокрема, у знаменитій притчі про те, як на озері Кінерет Ісус нагодував п’ять тисяч голодних п’ятьма хлібами та двома рибами (Євангеліє від Марка, 6:32-44). І це не якась абстрактна риба, а цілком конкретна галілейська теляпія. Але як визначили, що це і є риба Петра?

Мтф 17:24. «Коли ж прийшли вони до Капернаума, то підійшли до Петра збирачі дідрахм і сказали: — Вчителю ваш, чи не дасть дідрахми? Він каже: — Так. І коли він увійшов до дому, Ісус попередивши його, сказав: — Як тобі здається, Симоне, царі земні з кого беруть мито та податки, чи з синів своїх, чи зі сторонніх? Петро каже йому: — З чужих. Ісус сказав йому: — Отже, сини вільні. Але, щоб нам не спокусити їх іди піди на море, кинь уду і першу рибу, яка трапиться візьми та відкривши їй рота, знайдеш сатир і віддай його їм за Мене та за себе».

Дідрахма – це дві драхми. Це річна подати на храм, тобто встановлена ​​плата, яку потрібно було заплатити на рік на облаштування храму, на будь-які роботи в ньому. У сатирі 2 дідрахи. Коли вчені, знаючи розмір цього сатиру, вирішили визначити, до рота якої риби, ця монета могла б увійти, виявили лише одну таку рибу. Це галілейська теляпія, яку назвали риба Петра. За її зябрами можна помітити дві темні плями — сліди пальців апостола Петра, що нібито залишилися назавжди.

Відповідно до Євангелій, в Йордані св. Іоанн Предтеча хрестив Ісуса Христа, і тому християни всього світу прагнуть пройти тут обряд хрещення. Ми вирішили це зробити в обжитому туристами місці комплексі Ярденіт, який знаходиться на витоку річки Йордан з Галілейського моря.

Відповідно до Євангелій, близько 2000 років тому під час хрещення в Йордані на Ісуса зійшов Святий Дух у вигляді голуба. Зараз ці слова, написані меморіальною стіною біля входу в Ярденіт різними мовами, зустрічають паломників.

Насправді хрещення Ісуса відбувалося нижче за річкою, а Ярденіт просто зручний, щоб можна було увійти у води Йордану. Тут облаштовані спеціальні спуски, душ та переодягання. Отже, Ярденіт не має прямого відношення до хрещення Ісуса Христа, крім того, що теж розташований на тій же річці.

Тисячі паломників щороку приїжджають сюди та здійснюють масові входження у води Йордану. Крім занурення в річці, ви можете взяти з собою води, яку зазвичай продають у сувенірних лавках (і не факт, що її). Самі води Йордану зеленого відтінку, але набрана вода напрочуд була чиста. Пити її я не радив би.

Я теж не відмовив собі в можливості поринути у цю річку. Для цього потрібно купити спеціальну сорочку, яка продається у цьому ж комплексі. Але раджу її купити раніше в якомусь сувенірному магазині, бо ціни тут будуть значно вищими. Потім цю сорочку не варто прати, і її можна одягати, коли ви занедужаєте для лікування.


My blog | Галілея, на місця чудес Ісуса Христа | tourist |

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *