Де розіп’яли Ісуса Христа?

0 Comments

Рік тому я подивився одну передачу, в якій розповідали про інший Єрусалим і зовсім інше місце розп’яття та поховання Ісуса Христа. Гора Бейкос, що знаходиться неподалік Стамбула, схожа на біблійний опис тієї самої Голгофи, а на її вершині є могила, куди щодня приходять тисячі паломників. Дуже стало цікаво наживо побачити це місце, тому воно стало першою точкою, куди ми вирушили, під’їжджаючи до Стамбула.

Гора Бейкос знаходиться у північній частині Стамбула на східній частині Босфору. Це найвища гора на протоці. Спочатку сюди ми довгий час піднімалися вузькими, звивистими вуличками з таким пристойним градієнтом, що завантаженому нами та речами автомобілю ставало важкувато.

Потім від паркування ще підйом уже пішки вздовж торгових рядів до кам’яної арки. Хто бував храмі Гробу Господнього, що знаходиться в сучасному Єрусалимі, мала збентежити сміховинна висота так званої Голгофи https://bepowerback.livejournal.com/32524.html, яка знаходиться всередині храму. Так ось, горою те місце аж ніяк не назвеш, а тут реальна гора, причому, якщо припустити, що Ісус справді ніс тут на собі хрест, можна уявити муки, які він переніс.

На території тут дуже гарно, душевно та спокійно.

Підходимо до наступного паркану. На вивісці біля входу напис: Нz. YUSA, а поруч таблички з цитатами з Корану. У мусульманстві Юша (Ісус) дуже шануємо як страждає за віру, а його ім’я згадується в Корані понад 100 разів!

Територія, обнесена кам’яною стіною, має один вхід, один вихід та кілька вікон. Посередині та сама «могила» довжиною 17 метрів, обнесена залізною огорожею. Це не справжня могила Христа, а обнесене високим муром «місце дії», тобто те саме місце, де був розіп’ятий Христос.

Прочани повинні увійти на територію через праві двері, обійти могилу проти годинникової стрілки та вийти через другі двері.

У протилежних частинах «могили» знаходяться два циліндричні камені, що нагадують жорна. Перший камінь, який знаходиться ближче до сторони входу, заглиблений у землю і начебто розсічений посередині. Можливо, цим каменем відзначено місце, де поклали тіло Ісуса, яке зняли з хреста.

Другий камінь просвердлений посередині, можливо, в цей отвір і був устромлений хрест, на якому розіп’яли Ісуса.

До цього каменю прив’язана жердина, яка може символізувати спис Лонгіна.

Розп’яття Господнє знаходиться зі східного боку на камені, воно було високо, вище списа. І був піднесений хрест Господній, а в землі під цим каменем лежить голова первозданного Адама, а під час розп’яття Господнього, коли Господь наш Ісус Христос віддав свій дух на хресті, тоді розірвалася церковна завіса, і камінь тоді ж розпався, і той камінь розійшовся над головою. Адама, і через ту розщелину кров і вода з ребер Владики зійшли на голову Адама і омили всі гріхи роду людського.
Це уривок зі староросійського тексту «Житіє і ходіння ігумена Данила з Руської землі» (1104-1106гг.) Данило відвідував і описував у своєму творі євангельський Єрусалим. Дуже схоже на це місце, чи не так? 

Крім цього на горі розташована мечеть зі старим мусульманським цвинтарем.

Номери У кожному номері є тераса для відпочинку, звідки відкривається чудовий краєвид на Босфор. Нам не пощастило, туман огорнув у цей час все місто.

На користь цієї теорії є ще кілька доказів. Подивіться, як зображували розп’яття Христа в середні віки

Альбрехт Альтдорфер. Розп’яття. Христос на хресті, Марія та Іван. 1515–1516.

Ян Провост. Розп’яття. Початок XVI ст.

У кількох авторів на задньому фоні чітко видно якесь велике водоймище, можливо, воду або річку. Все б нічого, але найближче від сучасного Єрусалиму, що знаходиться в Ізраїлі, водоймище, знаходиться за 24 кілометри по прямій — це Мертве море, яке неможливо побачити з Голгофи. Невже митці не знали про це чи навмисне малювали неправильно? Сумнівно. З Бейкоса ж якраз відкривається вид на протоку Босфор.

Також підозріло, чому більшість християнських святинь перебувала саме у Константинополі (колишня назва Стамбула). За свідченням російського мандрівника Добрині Андрейковича (поч.13вв), він бачив тут скрижалі Мойсеєва закону, кіот з манною небесною, пили і свердла виготовив хрест Господній тесляра, терновий вінець, губку, цвяхи, багряницю, спис. Митрополит московський Пімен засвідчив знаходження в місті дверей і дощ Ноєвого ковчега, залізного ланцюга апостола Павла та каменю апостола Петра, стовпа бичування Христа та одягу Богородиці, дошки, на якій несли Христа до його труни та корчаги з самородного каменю, в якій Ісус прев. вино. А на околицях були замуровані в монастирських стінах останки Лазаря, святої Марії Магдалини, голова апостола Андрія та права рука Іоанна Хрестителя.

Загалом це породжує більше запитань, ніж відповідей. А що ви думаєте?


My blog | Де розіп’яли Ісуса Христа? | Tourist |

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *